|
برنج شمال برند میشود - همشهری آنلاین
- برنج شمال برند میشود - همشهری آنلاین
یکی از این طرحها مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران بود که از چندین سال پیش ساخت آن در آمل آغاز شد و اکنون مورد استفاده قرار گرفته است؛ طرحی اقتصادی و وابسته به کشاورزی مازندران که تقریبا تمام نیازهای مربوط به چرخه اقتصادی برنج در آن تامین و تعریف شده و مورد توجه بخش دولتی نیز قرار گرفته است. تا جایی که معاون اول رئیسجمهوری اعلام کرد برای به سرانجام رساندن فاز دوم این مجموعه، دولت حاضر است تسهیلات بانکی در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد.
جهانگیری بابت اینکه چنین زیرساختی بدون پشتیبانی مالی از سوی دولت و حتی تسهیلات و فقط با سرمایهگذاری بخش خصوصی انجام شده را اقدامی مهم و اساسی در اقتصاد کشور دانست و از آن به عنوان نخستین تجربه کشور در ایجاد یک مجموعه بزرگ اقتصادی متشکل از بازرگانان، ولیدکنندگان و صنعتگران یاد کرد.
مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران ظرفیت بستهبندی، سورتینگ، برندسازی و صادرات را برای 350 هزار تن برنج دارد؛ طرحی که 440 غرفه در آن برای فعالیتهای اقتصادی وابسته به برنج ایجاد شده و میتواند نمونهای از مدیریت مستقل بر بازار برنج و محصولات کشاورزی باشد؛ چراکه 100 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز برای ساخت این مجموعه را سهامداران تامین کردهاند. به اعتقاد برخی کارشناسان این مرکز در صورت برنامهریزی درست و مدیریت مستقل، میتواند برنج مازندران و سراسر شمال را به جایگاه واقعی آن در بازار داخلی و حتی خارجی برساند و عامل کمرنگ شدن واسطهها و افزایش سود کشاورزان باشد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران بیان کرد: با وارد شدن این مرکز به چرخه بازار برنج، علاوه بر ساماندهی و امکان برندسازی این محصول استراتژیک، مدیریت واردات نیز میسر میشود. «حسینعلی قوانلو» گفت: این مجموعه در نخستین گام واسطهها را از زنجیره تولید تا مصرف برنج حذف میکند و به شفاف شدن قیمت برنج و نرخگذاری درست آن کمک میکند. در این مرکز سالن معاملات و بورس کالاهای کشاورزی نیز تعبیه شده که در حال ساخت است و بهرهبرداری از آن نرخگذاری برنج را ساماندهی میکند.
وی اظهار کرد: در ابتدای فعالیت چند محموله برنج استان از این مرکز به کشورهای همسایه صادر شد. با توجه به ایجاد واحدهای تجاری و سالن معاملات و همچنین پنجره واحد صادرات که در مجموع حدود 6 هزار متر مربع از این مجموعه 17 هکتاری را در بر میگیرد، این روند صادرات ادامه خواهد یافت. این مسئول افزود: بهرهبرداری از فاز دوم این مجموعه ظرفیت مرکز بینالمللی تجارت برنج ایران را برای خریداری، نگهداری، فروش و صادرات به 700 هزار تن در سال میرساند. فعالیت این مرکز بینالمللی در نخستین گامهای فعالیت مورد توجه تجار و مصرفکنندگان کشورهای حاشیه خلیج فارس و برخی مشتریان اروپایی قرار گرفته و میتواند چشمانداز مناسبی برای صادرات برنج و سایر محصولات کشاورزی استان ایجاد کند.
- رفع چالشهای برنج
بازار برنج شمال کشور و بهویژه مازندران که حدود 45 درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین میکنند در سالهای اخیر با چالشهای زیادی به دلیل ورود سودجویان و واردات بیضابطه مواجه شدهاند. در تمام این سالها فعالان بخش کشاورزی و اقتصاد این حوزه اصرار داشتند که ساز و کاری برای مدیریت بازار برنج در کشور یا استانهای شمالی ایجاد شود تا دست سودجویان در بخش واردات و واسطهها در نظام توزیع داخلی برنج از اثرگذاری در این بازار کوتاه شود. مقابله با تخلیط برنج نیز از دیگر ضروریاتی است که طی سالهای اخیر همواره مورد تاکید قرار گرفته است.
از نگاه سهامداران و سرمایهگذاران مرکز بینالمللی تجارت برنج ایران این چالشها راه حلشان فقط عرضه برنج تولید شده در داخل از طریق این مرکز به مصرفکنندگان داخلی و خارجی است. هرچند که در این بین انتقادات و به عبارتی پرسشهایی نیز وجود دارد که چگونه وقتی کشور ما یکی از واردکنندگان برنج محسوب میشود و تولید داخلی برنج کفاف نیاز بازار داخل را نمیدهد، میتوان برای صادرات این محصول برنامهریزی کرد؟
مدیرعامل مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران در گفتوگو با همشهری گفت: نگاه این مجموعه صرفا برنامهریزی برای صادرات برنج نیست. ما نیز واقف هستیم که کشورمان به واردات برنج نیاز دارد. بر همین اساس معتقدیم؛ این مجموعه علاوه بر برنامهریزی برای صادرات و ساماندهی بازار داخلی و برندسازی برنج ایرانی، میتواند مدیریت واردات برنج و توزیع آن در بازار، مطابق نیاز بازار داخلی را هم انجام دهد.
«سید اسماعیل یزدانپناه» اظهار کرد: کشور ما سالانه به حدود 800 هزار تن برنج وارداتی نیاز دارد که در صورت سپردن امتیاز بخشی از این واردات به مجموعهای مانند مرکز تجارت بینالمللی برنج ایران، اجازه برخی سودجوییها و دستاندازیها به بازار برنج داخلی با اهرم برنج وارداتی و برهم زدن توازن بازار برنج داخلی از سودجویان سلب خواهد شد.
- امکان صادرات برنج
این فعال بخش خصوصی برنج معتقد است ایران در شرایط کنونی هم میتواند صادرات برنج داشته باشد و برای تحقق این هدف به شرکت در نمایشگاههای بیشتری نیاز دارد. وی افزود: حضور در نمایشگاههای منطقهای و بینالمللی برای صنعت برنج مازندران اهمیت زیادی دارد. وقتی در نمایشگاه قطر شرکت کردیم آنها تازه فهمیدند که ایران نیز تولیدکننده برنج است. اگر نخواهیم براساس اصول و تجارت روز و بر پایه مشتریمداری و کیفیسازی عمل کنیم، در بازار رقابت محکوم به شکست میشویم. یزدانپناه ادامه داد: امروز کشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای عمان و حاشیه خزر به برنج ایران تمایل دارند. توجه به این مهم قطعا آورده خوبی برای کشاورزان و کشور خواهد داشت.
این مسئول با بیان اینکه حل مشکلات بازار برنج و حذف سودجوییها از این بازار با واگذاری مدیریت بازار برنج و حتی واردات این محصول به مجموعههای تخصصی و صنفی امکانپذیر است، اظهار کرد: تجارب بازرگانان برنج و کشاورزان در برنامهریزی برای مدیریت بازار برنج میتواند تاثیر زیادی داشته باشد، اما در حال حاضر این طور به نظر میرسد که اثرگذاری واردکنندگان برنج بر تصمیمهای مرتبط با این حوزه بیشتر است. وی معتقد است؛ با در اختیار گرفتن قسمتی از این واردات، با توجه به زیرساختهایی که برای مدیریت بازار برنج ایجاد شده و استفاده از توان بازرگانان و کشاورزان برنج داخلی، راه سوءاستفاده بسته میشود. این هدف زمانی محقق خواهد شد که بازار برنج مدیریتی مستقل داشته باشد و با نگاه تخصصی برای آن برنامهریزی شود.
- تجمیع واحدهای خرد اقتصاد برنج
مدیرعامل مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایران بیان کرد: یکی دیگر از دستاوردهای این قبیل مراکز، تجمیع واحدهای خرد و قرار دادن آنها زیر یک نام و برند معتبر است. مازندران در حوزه برنج کارگاههای کوچک را به شکل خوشههای صنعتی در کنار یکدیگر گرد آورده و تا حد زیادی هم موفق بوده است. یزدانپناه ادامه داد: یکی از بزرگترین کارخانههای بستهبندی و سورت نیز در همین مجموعه قرار دارد و 440 واحد به صورت خوشههای صنعتی کنار هم جمع شدند و یک مرکز و کانون منسجم در حوزه برنج تشکیل دادند. این کانون یکپارچه در فاز اول مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج ایجاد شده و مطمئن هستیم در آینده خانه امیدی برای کشاورزان خواهد بود.
.: Weblog Themes By Pichak :.